De kerstlunch van chef Joeri

Het is een tumultueuze tijd geweest in het horecalandschap. Het vijf-gangen chefsmenu van Joeri is meerdere malen van gedaante veranderd. Ingegeven door de huidige maatregelen heeft hij zijn favoriete creaties vertaald naar een drie-gangen kerstlunch. Welke uitgebreid kan worden met een vierde tussengang en ook vegetarisch verkrijgbaar is. We spraken met Joeri over de totstandkoming van de kerstgerechten en of hij zelf al een beetje kerstkriebels begint te krijgen.

Joeri! De kerst staat voor de deur. Is dat een bijzondere periode voor een chef?

Zal ik eerlijk antwoorden whaha? Kerst is natuurlijk beregezellig met alle lichtjes op straat, warme glühwein en zingende kinderen. Voor een chef is het dé kans om een speciaal menu op tafel te zetten en gasten te verassen met nieuwe creaties. Dat kan natuurlijk ook wat extra stress geven. Zeker dit jaar doordat we onze ideeën voor de kerst steeds moesten aanpassen. Gasten verwachten met kerst iets bijzonders te eten. Ik denk dat we daar dit jaar in zijn geslaagd.

Chef Joeri, Abbey

Hoe lang ben je bezig met de voorbereidingen van een kerstmenu?

Eigenlijk gaan we na het uitwerken van het herfstmenu direct aan de slag met het kerstmenu. Dan werken we de eerste concepten uit en gaandeweg verfijnen we die steeds iets meer… Het proces begint dus enkele maanden voorafgaand aan de kerst. Begin december is het menu vaak helemaal uitgewerkt en is het proefkoken afgerond. Daarna beginnen alle verdere voorbereidingen. Het bestellen en de mise en place. Sommige componenten moeten door schaarste soms al drie weken vooraf worden besteld. Denk bijvoorbeeld aan de kalkoenen die we nu voor het kerstdiner thuis verkopen. Die worden alleen op aanvraag verkocht.

Chef Joeri, Abbey

Kun je iets toelichten over de gerechten uit de kerstlunch?

Ik wil eigenlijk niet teveel loslaten. We willen onze gasten natuurlijk ook een beetje verassen. Vaak wordt er tijdens de voorbereidingen van het menu wel gefilmd in de keuken door het team van onze sociale media, dus ik adviseer iedereen onze platformen in de gaten te houden 🙂

Chef Joeri, Abbey

Wat mogen de gasten nog meer verwachten van de lunch?

Een heerlijke gezellige middag met familie en vrienden. Vergezeld door een guitige glimlach van ons personeel, terwijl ze een heerlijke bijpassende wijn bij een mooi gerecht inschenken.

Chef Joeri, Abbey

Wat is jouw persoonlijk favoriete gerecht om met kerst te eten?

Dat is lastig… Als chef vind je eigenlijk alles lekker en wordt je graag verrast door iets nieuws. Ik heb alleen een hekel aan oliebollen. Ik heb die jarenlang gebakken in Schagen en kan ze nu niet meer luchten of zien.

Chef Joeri, Abbey

Hoe vier jij zelf de kerstdagen?

In een moderne vorm van slavernij. Die lange heeft me volledig ingeroosterd whaha. In de avonden hebben we dit jaar natuurlijk meer vrije tijd en dan ben ik omringt door vrienden, familie en veel wijn. Maar dan ook echt héél veel wijn!

Chef Joeri, Abbey

Nog een speciale boodschap of wens die je wilt delen met de mensen?

Probeer niet zo eigenwijs te zijn aan tafel, maar geniet van het samenzijn!

Chef Joeri, Abbey

Delen? Kies je platform hiernaast!

By Published On: 17 december 2021Categories: Nieuws