OP BEZOEK BIJ ‘FRIET VAN DE TIJGER’

Bij Abbey is bijna alles huisgemaakt. Chef Joeri vind het heerlijk om zijn eigen sauzen en hapjes met gasten te delen. Bij hoge uitzondering laat hij de creaties van enkele specialisten toe in zijn keuken. Deze toppers zetten we graag in het zonnetje. We gaan bij ze op bezoek en kijken waarom hun producten zo bijzonder lekker zijn. Dit keer gaat Roy op visite bij ‘Friet van de Tijger’. Door deze mannen is onze friet uitgegroeid tot publiekslieveling en kan deze – in combinatie met onze huisgemaakte mayonaise – louter op zaligmakende kritieken rekenen.

PROLOOG

Er hingen donkere wolken boven de Admiraal de Ruijterweg. Over enkele ogenblikken zouden de deuren van Abbey voor het eerst openen. De spanning begon langzaam te stijgen. Vanuit de verte kwam één van de buren door de straten van Bos en Lommer aangelopen. Richting de voordeur. Onze eerste gast! In plaats van een tafel te pakken liep hij regelrecht naar de keuken. Om chef Joeri aan de tand te voelen over zijn frietselectie. Daar stond Joeri met een zak Aviko Boerenfriet in zijn handen. Buurman Erik was niet erg onder de indruk…

Erik! Hoe kan het toch dat Friet van de Tijger zo verrukkelijk is?

Dat komt vooral door de aardappel! De is natuurlijk grotendeels verantwoordelijk voor de smaak. Wij gebruiken één type Zeeuwse aardappel, namelijk de Agria. De samenstelling van de kleigrond in Zeeland is compacter en ziltig. Daarom moet de aardappel harder werken om te groeien en ontwikkeld het meer smaak.

Erik, Friet van de Tijger

Altijd weer dezelfde aardappel dus. Is dat bijzonder in de frietwereld?

Onze relatie met de teler is wel bijzonder inderdaad. We werken samen om een zo goed mogelijk product neer te zetten. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld over de juiste groeimethode en het laten uitharden van de aardappelknol in de kleigrond. Maar ook het ideale onderwatergewicht wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Dit garandeert immers mede de bakkwaliteit van de aardappel. En dan heb je ook wat! Het resultaat is een constante kwaliteit het hele jaar door en de zekerheid dat er altijd genoeg voorraad is.

Erik, Friet van de Tijger

Genoeg voorraad om zelf te veelvuldig te proeven?

Haha. We proeven natuurlijk wel dagelijks de kwaliteit van de aardappels en frieten. Maar echt een frietje eet ik eigenlijk te weinig… Volgens mij was de laatste keer bij Abbey. Met die heerlijke mayonaise van Joeri 🙂

Erik, Friet van de Tijger

Produceren jullie vooral voor restaurants in Amsterdam?

We zijn hier gevestigd, dus logischerwijs hebben we hier een boel klanten. Maar ook in Haarlem en andere plaatsen in Nederland kun je Friet van de Tijger eten. Daarnaast zijn we sinds kort internationaal gegaan en kun je zelfs in Berlijn je favoriete frieten bemachtigen.

Erik, Friet van de Tijger

Sander! Het lijkt me tijd om m’n eigen friet te snijden. Hoe werkt dat?

We snijden de gewassen aardappel met de hand en ook het bakproces gaat trouwens handmatig. Kleinere delen worden verwijderd zodat er alleen maar mooie lange frieten overblijven. We maken ze in twee maten: 10mm en 15mm dik. Bij Abbey werken jullie met de royale variant. Ik heb hier een kist mooie aardappels staan, dus aan de slag!

Sander, Friet van de Tijger

Ik zie dat jullie de overblijfselen netje opvangen. Gebeurt daar nog iets mee?

Na het snijden van de aardappels maken we van de overblijfselen Coxinha’s. Coxinha is een typisch Braziliaanse snack welke we binnenkort ook op de consumentenmarkt gaan uitbrengen. De overblijfselen van de Coxinha’s gaan naar een lokale varkensboer. We gooien dus niets weg.

Sander, Friet van de Tijger

Helemaal duurzaam dus!

Voedselverspilling en duurzaamheid zijn voor ons inderdaad erg belangrijk. Voedsel is steeds goedkoper geworden. Door de lage voedselprijs wordt het milieu belast, wordt voedsel verspild en verdient de boer te weinig. Wij willen ook duurzaam zijn in onze relaties. De overheid stelt bijvoorbeeld steeds meer eisen aan de boeren voor gewasbestrijding en duurzaamheid. Dat vraagt investeringen en meer arbeidstijd. Ook inkopers en supermarkten stellen hogere eisen, maar zijn niet bereid een hogere prijs te betalen. Wij nemen de aardappels rechtstreeks af van de boer en betalen hem daarvoor een eerlijke prijs. Zo krijgen wij de kwaliteit die we wensen en heeft de boer profijt van zijn extra inspanningen.

Sander, Friet van de Tijger

Ik krijg trek van al dat praten over friet. Mag ik een kratje mee naar Abbey?

Tuurlijk! Hier heb je jouw eigen gesneden frieten 🙂

Sander, Friet van de Tijger