SUCCESVOLLE OPENING ABBEY’S WIJNBOEKJE

Op zaterdag 7 augustus opende Abbey voor het eerst een bijzonder wijnboekje waarin sommeliers hun favoriete wijnen noteren. De wijnkenner neemt alle gasten aan de hand van persoonlijke verhalen mee door zijn/haar jaren in de wijnindustrie en verteld waarom de wijnen bijzonder zijn en een plekje in het wijnboekje verdienen.

De wijnen worden ondersteund door een vijf-gangen-diner dat chef Joeri aanpast aan de keuzes van de sommelier. Na afloop van de avond wordt het boekje doorgegeven aan een andere sommelier. Zo maken we binnen Abbey een wonderlijke reis langs de meest bijzondere wijnen die verkrijgbaar zijn. De eerste editie is afgetrapt door een bevriende wijnkenner: Bas Westenenk.

Na een mooie carrière bij verschillende toprestaurants – waaronder De Bokkedoorns** – heeft Bas sinds kort een eigen wijngaard met vrienden in Schagen. Op Wijngaard Avendorp deelt hij z’n passie met “wijngenoten”. Hieronder kun je lezen welke wijnen hij heeft geselecteerd en waarom deze zo bijzonder voor hem wijn. De wijnen zijn tijdelijk in kleine oplage beschikbaar in ons restaurant.

Pernet & Pernet 1er cru Blanc des Blancs

– Zachte mousse, witte bloemen, getoast wit brood en de kracht van Chardonnay –

Het champagnehuis Pernet & Pernet bestaat sinds 1871 en beschikt over 9 hectare eigen wijngaarden. Dit familiebedrijf heeft haar productieproces geperfectioneeld volgens de traditionele “méthode traditionale”. Het huis Pernet & Pernet ligt in het plaatsje Vertus en gebruikt enkel druiven van ‘Premier Cru’ en ‘Grand Cru’ kwaliteit.

“Deze champagne brengt met terug naar de tijd dat ik bij De Bokkedoorns** heb gewerkt.”

Sommelier Bas, Abbey

Der Würzelechte ‘Schweicher Annaberg‘

– Veel aroma van zacht fruit. Een mooie krachtige wijn met een zachte finale –

Het wijngoed van de familie Eifel ligt in de Mosel waar een perfect microklimaat heerst om Riesling te verbouwen in combinatie met de prachtige terraswijngaarden. Bernhard en Alexandra werken in de kelder ook zo natuurlijk mogelijk en de wijnen worden gebotteld met zo min mogelijk gebruik van zwavel. Dit resulteert in wijnen met een prachtige zoet/zuur balans en een brede inzetbaarheid.

“Na de geboorte van onze kinderen kreeg ik de wijn tijdens een verassingsmenu. Ik herkende de smaak meteen!”

Sommelier Bas, Abbey

Flower and the Bee

– Frisse wijn met voldoende body en een klein vetje –

Dit wijnhuis word gezien als een van de meest toonaangevende van de regio Galicië. Ze hebben veel werk gedaan voor het herstellen van de vallei en zijn gelegen in de Gomariz abdij. Door de ligging, focus op inheemse druivenrassen en de zeer bijzondere ondergrond kunnen zij ontzettend sterke en bijzondere wijnen maken. Voor wit is de Treixadura de baas. De wijnen zijn aromatisch met een beetje ondersteuning van eikenhout.

“Al het leven begint met bloemetjes en bijtjes. Met mijn eigen wijngaard Avendorp in Schagen – wat ik run met vrienden – ben ik mij hier bijzonder bewust van geworden.”

Sommelier Bas, Abbey

Chardonnay ‘elevé en fûts neufs’

– Rijp fruit, honing, iets hout, rijke smaak met wat zuren –

Dupont oogst altijd zeer laat en schuwt een zekere ‘botrytis’ niet, omdat deze de zuren in de druif afbreekt en wat vettigheid toevoegt. Door laat te oogsten is het rendement bij hem laag. Meestal is de productie gemiddeld niet meer dan 35 hectoliter per hectare. Dupont kiest heel duidelijk voor wijnen die jong gedronken dienen te worden.

“Met deze wijn haalde ik een 10 op mijn eindexamen. Niet veel later zat ik met de eigenaar wijn te drinken in zijn wijnkelder. Fucking gaaf en vooral fucking lekker!”

Sommelier Bas, Abbey

Joostenberg Family Blend Red

– Rood fruit knalt uit het glas, rijpe bramen, kruiden, tannine, sappig, lekker, je wilt meer –

Joostenberg is van oudsher een klein familiebedrijf dat onder meer wijn produceert. In de begintijd was er sprake van gemengde landbouw en werd de oogst enkel als druif verkocht. Echter in 1999 hervat de familie het maken van wijn. Ze zijn geïnspireerd geraakt door de biologische wijnen in Europa. Na een aantal jaren van opstart en de ontwikkeling als wijsmaker mogen we wel stellen dat de wijnen inmiddels helemaal in balans zijn. Pure evenwichtige wijnen met een mediterraan karakter, vol van smaak maar van niks te veel!

“Dit is een familiebedrijf waar ik best een beetje jaloers op kan zijn. De wijngaard heb ik inmiddels, nu de rest nog,”

Sommelier Bas, Abbey